Counter-Strike

När Counter Strike (eller CS som de flesta säger) släpptes 1999 blev det snabbt en enorm försäljningssuccé. Sedan dess har intresset för detta spel varit mycket högt och årligen genomförs det E-sportstävlingar med deltagare från hela världen och relativt stora vinstsummor.

Bara ca 10 år efter att spelet släpptes var det över nio miljoner spel sålda av Counter Strike.

I Counter Strike spelar spelarna i två lag. Ena laget är terrorister och andra insatsstyrkan. En spelomgång börjar med att lagen placeras ut på spelfältet och att de därifrån ska ta sig mot motståndarna för att antingen eliminera samtliga av dem eller utföra ett förutbestämt uppdrag. Från början har alla spelare enbart en kniv, en pistol och lite pengar. Pengarna kan användas för att köpa bättre vapen och ju fler motståndare man dödar ju mer pengar till ännu bättre vapen får man.

Spelen spelas i omgångar och det finns tre officiella spelsätt.

  • Bomb Defuse – I detta läge ska terroristerna ta sig fram till en bombzon (vanligtvis två att välja mellan) och placera ut en bomb. Detta medan insatsstyrkan ska försöka stoppa dem. Om bomben inte exploderar innan tiden har gått ut vinner insatsstyrkan.
  • Hostage Rescue – I detta läge ska insatsstyrkan försöka befria en gisslan som terroristerna tagit. Målet är att frita dem samt föra dem till en ”Rescue zone” som är vid insatsstyrkans bas. Lyckas det vinner denna styrka. De kan även vinna genom att eliminera alla terrorister.  Terroristerna vinner genom att antingen stoppa fritagningen så att det inte sker inom att speltiden gått ut eller genom att döda alla i insatsstyrkan.
  • Assassination – En av insatsstyrkans medlemmar blir slumpvald utvald att bli VIP. Denna har enbart en pistol samt skyddsväst med 200 poäng. Målen för insatsstyrkan är skydda VIP och föra denna spelare till ”Escape Zone”. Terroristerna vinner om de dödar VIP. Insatsstyrkan vinner om alla terrorister dödas eller om VIP tar sig till ”Escape Zone”.