E-sport och poker – Båda hackkycklingar

Både poker och e-sport är två olika grupperingar som på likvärdiga sätt länge arbetat hårt för att bli accepterade som regelrätta sporter av de officiella organisationerna och resterande sportvärlden. Det har ofta varit ett jobb i stark motvind, dock inte helt utan framgångar och mycket tyder på en ökad acceptans och förståelse på horisonten.

Det har på många sätt varit en likvärdig kamp för e-sport och poker när det kommer till att bli ansedda som fullfjädrade sporter, dock av olika anledningar. Pokern har länge pendlat i gråzonen mellan tur- och skicklighetsspel, medan förståelsen för e-sportens seriositet saknats och det endast förknippats med en barnslig lek.

Horisonten

Poker

2010 var ett bra år för pokern då de genom den relativt nybildade organisationen IFP (International Federation of Poker), beviljades observatörsstatus inom IMSA (International Mind Sports Association). Organisationen IMSA är knuten till IOK (Internationella olympiska kommittén) och många har därför funderat om detta på sikt kan leda till att pokern tillslut når dit den vill, rent prestigemässigt i sportvärlden.

Är du som svensk intresserad av poker och att följa det lite extra, rekommenderar vi att hålla ett öga på poker.se, som på många vis får anses som en av de viktigaste sidorna för pokerspelare i Sverige.

E-sport

Alldeles nyligen blev en motion föreslagen av en ledamot i riksdagen, Rickard Nordin, om hur vida e-sport borde få räknas in bland övriga sporter. Om motionen skulle gå igenom skulle självfallet detta betyda ett stort slag för e-sporten i stort och mycket skulle förenklas rent praktiskt. Det skulle till exempel underlätta betydligt för lagen som ansöker om resevisum för sina spelare och för att citera Nordin – ”Att idrottare som ska delta i DN-galan eller en fotbollslandskamp inte skulle få inresetillstånd i Sverige är en löjeväckande tanke, ändå är det precis det som sker när personer från andra länder vill kolla och delta i e-sportens stora tävlingar”.

Du kan läsa mer om e-sportens kamp i det senaste blogginlägget i ämnet från team-property på aftonbladets e-sport.