Olika spelkategorier

Det finns en mängd spel som utövas inom E-sporten. Däremot kan man säga att det är fyra spelkategorier som dominerar och som även passar bäst. Detta utifrån att spelen är uppbyggda för att passa att spelas online.

FPS – Förkortningen står för First Person Shooter och översätts ibland till förstapersonsskjutare. Det går ut på att spelaren ser karaktäreren i spelet utifrån dess synfält. Oftast är det enbart ett vapen som man ser i nedre kanten av bildskärmen och målet är otvivelaktigt att använda detta vapen (samt andra vapen) för att skjuta ner sina motståndare. Exempel på kända FPS-spel är Counterstrike och Quake.

Sport – Basket, Fotboll, och Baseball är sporter som även är stora inom E-sport. Däremot är inte sportkategorin den kategori inom E-sport som har flest utövare. Snarare en av de som har färre än de andra. Främst är det fotboll som dominerar och då är det oftast FIFA som spelas.

MOBA – Förkortningen står för Multiplayer Online Battle Arena och är spel där två lag med flera spelare i varje lag möts för att bekämpa varandra. Överlag är det högt tempo under hela spelet och det krävs ett mycket synkroniserat lag för att komma i toppen på tävlingarna. Exempel på spel inom denna kategori är det svenska spelet Bloodline Champions, Dota 2 och SMITE.

Realtidsstrategi – Dessa spel går ut på att man som spelare ska bygga upp en bas och utgå från den för att sedan erövra andra spelares baser. Det kan liknas med ett krigsspel där man aldrig behöver vänta på att ”göra sitt drag” eftersom man hela tiden bygger, uppgraderar, attackerar och försvarar. Inom realtidsstrategi finns ett av de största spelen inom E-sport vilket är Starcraft.