Turneringsstrukturer inom spelvärlden

Inom spelvärlden är turneringsspel ett mycket välkänt och välanvänt koncept och det vanligaste tävlingsformatet som finns på både amatör- och proffsnivå.

5320488-division-tournament-table

Turneringar både i och utanför spelvärlden använder sig att sedan länge etablerade strukturer med sätt att hantera olika omständigheter.

När turneringar är väldigt långa och spelas bara ett antal matcher om dagen eller varje vecka är det väldigt vanligt att man börjar med en form som är känd som round robin. Detta betyder att alla spelare/lag kommer att möta varandra ett x antal gånger. Ingen åker ut ur turneringen efter en förslut i detta system, istället räknar man vinster eller poäng och de bästa går vidare till slutspel. Detta till skillnad från eliminationsturneringar där man åker ut efter en förlust.

I vissa format, som det som används i League of Legends turneringar kan den/de bästa i en tidigare round robin-turnering automatiskt gå vidare till semifinal och behöver inte spela i kvartsfinalen i slutspelen.

Ibland använder man även ett system som tillåter mer misstag än andra, som dubbel eliminationsturneringar där varje spelare/lag åker ned i vad som är känt som en förlorarbracket där de har en chans att spela upp sig igen och ta sig till final. I denna struktur är en spelare/lag utslaget först efter de har förlorat två gånger, första förlusten placerar dem i förlorarbracket och andra slår ut dem.

Går man över till att se på att se på casino på nätet, och mer specifikt poker, så har de ju även sina egna turneringsstrukturer som är mer anpassade efter hur spelet går till. Där möts oftast tio spelare varandra vi ett och samma bord, och som de som någon gång spelat i en pokerturnering redan vet, kan det vara väldigt många bord som är inblandade i ett turnering. Som spelare åker ut och bord får färre och färre spelare flyttas de runt för att fylla andra bord.